Ostalo-Grčka

Ostalo-Grčka

Facebook
Facebook
Google+
Google+
http://www.top-lux.rs/ostala-grcka-leto-2019/
YouTube
YouTube
INSTAGRAM

Hoteli Halkidiki

 

 

hotel-anthemus-sea5

 

Pefkohori

SMESTAJ U PEFKOHORIJU U VILAMA:

 

Pefkohori
PEFKOHORI je jedno od najinteresantnijih mesta na Halkidikiju, nalazi se na 105 kilometara od Soluna. Čine ga dva dela. Stari deo sa tipično malim kućama i baštama i tradicionalno gostoljubivim meštanima, dok vam na drugoj strani moderno izgrađena oblast blizu plaže, nudi moderan i nezaboravan odmor. Vrlo je popularno letovalište i kod samih Grka koji tu obično dolaze na vikend odmor. Prijatna klima, predivno prirodno okruženje i lepe plaže primile su svoje prve turiste ranih 70-tih godina i od tada je ovo mesto postalno jedno od poznatijih evropskih letovališta. Pefkohori ima sve prateće sadržaje koji su potrebni za kvalitetan odmor i rekreaciju turista. Tu su prodavnice, supermarketi, rent a car agencije, apoteke, ambulanta, pekare, pošta…

 

 

Hanioti

SMESTAJ U HANIOTIJU U VILAMA:  

grcka-hanioti-halkidiki-14

Hanioti se nalazi na oko 95 kilometara od Soluna, na prvom prstu Halkidikija, oko pet kilometara je udaljen od poznatog letovališta Pefkohori. Sa istočne strane nalazi se obala Toroneos zaliva.  U centru se nalazi trg sa fontanom iz koje se grana šest ulica i ovaj trg predstavlja pešačku zonu sa puno kafića i taverni.

 

Polihrono

SMESTAJ U POLIHRONU U VILAMA:  

polihrono-letovanje-gal06

Polihrono se nalazi na poluostrvu Kasandra na Halkidikiju. Od Soluna je udaljeno 98 km na jugoistoku, i leži na obali predivnog Toroneoskog zaliva. Polihrono poseduje dugačku peščanu plažu sa postepenim ulaskom u more, što je veoma povoljno za decu. Prirodne lepote, izuzetno gostoprimstvo i predusretljivost domaćina, pravovremena opskrbljenost i urednost, daju garanciju da ćete ovde provesti izuzetno prijatan odmor koji je teško zaboraviti. U Polihronu se nalaze ambulanta, apoteka, pošta, veliki broj super marketa i prodavnica, pekara, hotela, vila i apartmana, picerija, taverni, kafića, restorana i barova, agencija za iznajmljivanje automobila, ekskluzivnih radnji, zlatara…

 

Neos Marmaras

SMESTAJ U NEOS MARMARASU U VILAMA:  neos-marmaras-hotel-porto-carras-sithonia-6NEOS MARMARAS je najveće turističko mesto na zapadnoj obali Sitonije i jedno od najpoznatijih letovališta na Halkidikiju. Nalazi se na oko 115km od Soluna, sagrađen na tri brežuljka okružen borovom šumom i maslinjacima. U samom mestu postoje dve plaže. Na samom ulazu u Neos Marmaras nalazi se plaža Paradiso (rajska plaža) i gradska plaža, prostrana, široka i peščana na čijem kraju se nalazi jedan od najluksuznijih hotelskih kompleksa – Porto Karas. Letovalište je idealno za porodice koje traže odmor i opuštanje, ali i za mlade goste željne provoda i zabave. Pored predivnih plaža i uvala, koje godinama unazad imaju plavu zastavicu, koju dodeljuje EU za čisto more, uređene plaže i okruženje, Neos Marmaras je poznat po bogatom noćnom provodu, mnogobrojnim kafićima, restoranima i tavernama koje čekaju na Vas…

 

Nikiti

SMESTAJ U NIKITIJU 
Nikiti-Grcka-letovanje_800_530px

NIKITI je jedno od najstarijih mesta na Halkidikiju. Nalazi se na severu Sitonije, udaljen oko 110 km od Soluna, između mesta Metamorfozis i Neos Marmaras. Položaj Nikitija je veoma povoljan. Iz njega se lako može stići do zapadne ili istočne obale Sitonije i plaža na njima. Na zapadnoj obali, na par kilometara udaljenosti od Nikitija, nalazi se nekoliko peščanih plaža od kojih je najpoznatija uvala Kalogrija. Sam grad Nikiti i oblast oko njega, poznati su kao jedan od najvećih centara pčelarske industrije u Grčkoj sa velikim brojem prodavnica meda. U glavnoj ulici se nalazi mnoštvo prodavnica, pekara, fast food restorana i marketa, a na izlazu iz mesta se nalaze veliki supermarketi Marinopulos i LIDL. Nikiti se sastoji od starog i novog dela. Stari deo Nikitija se nalazi na oko 2 km od mora, iznad glavnog puta, a novi atraktivniji deo između  mora i glavnog puta. Plaža Nikitija je peščana, duga, sa postepenim ulaskom u more, uz koje se proteže uređeno šetalište sa brojnim restoranima, tavernama, kafe i plažnim barovima, poslastičarnicama, prodavnicama suvenira i umetničkih predmeta ručne izrade.

 

Nea Flogita

SMESTAJ U NEA FLOGITI U VILAMA:  

nea-flogita

NEA FLOGITA je prelepo atraktivno turističko mesto u centralnom delu poluostrva Halkidiki, 50 km jugoistočno od Soluna sa kojim je povezana redovnom autobuskom linijom. Nalazi se između Nea Plaje i Dionisosa pa vam se pruža mogućnost da u toku dana šetnjom promenite mesto. Nea Flogita je smeštena u oazi zelenila u kojoj dominira centralni park sa fontanama, tavernama i kafićima u prirodnom okruženju kao i lepo uređeno šetalište sa alejom palmi i parkovima sa sadržajem za decu. Duž šetališta kraj obale mora smešteni su restorani, kafići, picerije, poslastičarnice, okružene lepo uređenim baštama. U centru Flogite nalaze se: marketi, pekare i piljare, a na periferiji se nalazi diskoteka. Parkići za decu, očuvana priroda u okolini, u daljini nazire se Solun. U poslednjih desetak godina postala je pravo mondensko mesto, omiljeno kod svih i može se pohvaliti velikim brojem mesta za izlazak.

 

Nea Vrasna

SMESTAJ U NEA VRASNI U VILAMA:  

neavrasna1a_1

Nea Vrasna je letovalište koje se nalazi na oko 70 km istočno od Soluna i isto toliko zapadno od Kavale i Tasosa. Smeštena na dva kilometra od novog autoputa (Solun – Kavala), izmedju Asprovalte i Stavrosa, na svega četrdesetak kilometara od Svete Gore i Uranopolisa, predstavlja idealnu lokaciju za pravi porodični odmor, ali i polaznu tačku za mnoge izlete i obilazak mnogih plaža u okolini. Prelepa duga peščana plaža, čisto i toplo more, tradicionalno ljubazni domaćini, garancija su da ćete uživati u letnjim čarolijama i odmoru sa porodicom i prijateljima.

 

Paralia

SMESTAJ U PARALIJI  U VILAMA: 

 

Grčka___Paralija___panorama

Paralia je poznato letovalište u neposrednoj blizini Katerinija (6 km), privlači svojom lepotom i magijom. Jedinstvena kombinacija mora i planina daruje posetiocima bogatstvo izbora, ucinice Vaš boravak nezaboravnim. Trgovački centar regije Pieria, i pored Olympic beach-a i Leptokarije napopularnije letovaliste ovog dela Grčke, Paralia je prepuna taverni, butika, kafeterija i diskoteka, sportskih ustanova, kulturnih manifestacija, ucinice Vase letovanje nezaboravnim.

 

Olimpic beach

SMESTAJ U OLIMPIC BEACH-u  U VILAMA: 

 

Olympic_Beach20

Nalazi se na 73 km juzno od Soluna. Olympic beach je turističko naselje, povezano sa Paralijom pešcanom plazom dugom 1,5 km i osvetljenim šetalištem. Plaza u Olympic beach-u je izuzetno lepa, široka, i okruzena parkom i zelenolom. Ovo mesto vam pruza mogucnosti za pravi odmor, dok blizinu Paralije i Katerinija mozete iskoristiti za šoping, a pogodan geografski položaj omogućava Vam da posetite i letovališta popot Nei Porija, Leptokarie ili Platamona, ili posetu nekim od mnogobrojnih arheoloskih lokaliteta.

 

Nei Pori

SMESTAJ U NEI PORI-u  U VILAMA: 

 

nei pori

Nei Pori se nalazi juzno od Platamona. Prelepo uredjenu pešcanu obalu zapljuskuje smaragdna, topla i bistra voda severnog Egeja. Samo mesto karakterišu vrlo široke ulice, uredjeni trgovi i brojna igrališta za decu. Ovo prijatno podolimpsko mesto nudi veliki izbor sveze ribe u lepo uredjenim tavernama, i odlican provod u barovima. Nei Pori je letovalište na samom kraju Pierie, regije koju pored Nei Poria čine i Paralia, Olympic beach, Leptokaria i Platamon.

 

O Grčkoj

Grčka uživa reputaciju turističke Meke u svakom smislu. Blaga sredozemna klima, toplo more, predivna obala, razvijena infrastruktura i brojne znamenitosti privlače veliki broj turista iz celog sveta. Grčka se nalazi u istočnom Mediteranu, na raskrsnici 3 kontinenta: Azije, Afrike i Evrope. Na severo-zapadu se graniči sa Albanijom, na severu sa jednom od bivših jugoslovenskih republika i sa Bugarskom, na istoku-sa Turskom.

Površina Grčke iznosi 132000 km², Broj stanovnika prema popisu iz 2000.god. iznosi 11 miliona , od kojih su 95% Grci a ostale etničke manjine su Turci, Albanci i Bugari. Grčka se sastoji od kopna i od oko 1000 ostrva. Najveća od njih su Krit, Eubeja (gr. Evia), Ios, Krf (gr. Kerkira), Lezbos (gr. Lezvos), Rodos i dr. Većina ostrva su nenaseljena. Teritorija Grčke je podeljena na 52 administrativne jedinice (gr. nomos) a koje su podeljene u eparhije. Okruzi uglavnom nose nazive svojih glavnih gradova ali su zadržali i istorijske nazive regiona kao što su : Tesalija, Trakija, Makedonija, Peloponez i dr. Glavi grad je legendarna Atina sa populacijom od oko 5 miliona ljudi. Drugi veći gradovi su: Solun (gr. Thessaloniki), Volos, Heraklion, Larisa i dr. Grčka je pretežno planinska zemlja. Njen najviši vrh Mitikas (2917m.n.v.) pripada planini Olimp (gr. Olimpos).

Savremena Grčka se odlikuje razvijenom turističkom infrastrukturom. To je sasvim i razumljivo, Grčku zapljuskuju 3 mora što je dodatno čini atraktivnom turističkom destinacijom. Svake godine ovu zemlju poseti oko 11 miliona turista–skoro kao i njena celokupna populacija. Industrija i nije baš tako razvijena, za razliku od poljoprivrede, čemu prevashodno doprinose veoma povoljni klimatski uslovi. Poljoprivreda upošljava oko 20 % stanovništva. Glavni poljoprivredni proizvodi su: žitarice, pamuk, duvan, masline, voće i povrće. Vreme u Grčkoj je +1 sat u odnosu na Srbiju.
Službeni jezik je grčki, koji se razvio na osnovama starogrčkog. Jezik starih Grka je imao veliki uticaj na razvoj svetske kulture i jedan je od najstarijih jezika (prvi zapisi datiraju još od VIII. veka p.n.e.). U savremenoj Grčkoj, usled razvoja turizma često se može čuti engleski, srpski i ruski.  
Grčka pripada mediteranskoj klimatskoj zoni. Leti skoro da i nema padavina dok je zimski period praćen pljuskovima i vetrovima. Ovde po verovanju zima u Grčkoj nastupa kada se temperatura spusti ispod 6 ºC, mada ta temperatura ne traje duže od 2 nedelje. Prosečna temperatura zimi iznosi 12 ºC a najhladniji mesec je februar. Vrlo retko pada sneg koji se zadržava ne duže od 3 dana za razliku od planinskih vrhova koji su gotovo sve vreme pod snežnim pokrivačem. No tokom letnjih meseci vreme je toplo i suvo. U vrelim letnjim danima i noćima možete uživati uz prijatan i blag povetarac.